Wesele od kuchni

Wesele od kuchni

O tym jak Para Młoda powinna przygotować się do wesela napisano chyba już wszystko. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak organizacja tak dużego eventu, wygląda od przysłowiowej „kuchni”. 
Pół godziny przed weselem… Idealnie błyszczące sztućce, równo poskładane serwetki, dekoracje na sali i obsługa czekająca z odpowiednią ilością powitalnych szmpanówek. Wśród pracowników kuchni pełna mobilizacja, zaraz wydadzą ponad 100 obiadów jednocześnie. Skąd jednak obsługa wie ile będzie osób, czego zażyczyli sobie Młodzi oraz kiedy i jakie podać dania? Wesele z perspektywy pracowników obsługi wygląda zupełnie inaczej niż z perspektywy Gości.

- W przygotowanie hotelu do wesela angażujemy wielu pracowników. Pierwsze zadania realizowane są nawet 2 dni przed weselem. Jeśli wesele jest w sobotę, to pracownicy baru i restauracji przygotowania zaczynają już w piątek od ustawienia stołów weselnych zgodnie z życzeniem Pary Młodej. Zdarza się, że trzeba ponownie przeprasować obrusy i wypolerować sztućce – mówi Anna Bączyk specjalista ds. marketingu w Qubus Hotel Wałbrzych – w tym czasie w piątek Szef Kuchni marynuje i porcjuje mięsa oraz przygotowuje podstawowe produkty, które będą potrzebne w sobotę. Przygotowywane są też warzywa i owoce, które poddane zostają wstępnej obróbce – dodaje Anna Bączyk.

Dzień wesela dla pracowników baru i restauracji jest bardzo wzmożonym okresem pracy. Przy 100 osobowym przyjęciu pracuje minimum 5 osób z obsługi. Personel podzielony jest na grupy, aby być przygotowanym do pracy także w niedzielę podczas poprawin. Pracownicy służby pięter w sobotę z samego rana sprzątają salę i przygotowują ją do dekoracji. Sprawdzany jest każdy szczegół. Obsługa rozkłada obrusy, ustawia 100 krzeseł, 100 talerzy, przy których układa równo 400 sztućców, 300 kieliszków: do wody, wina, wódki itp. Składanych jest też ponad 100 serwetek. Stoły dekorowane są wedle życzenia Pary Młodej, czasem są to kwiaty, czasem kolorystyczne dodatki. Na samym końcu specjalista z hotelu, który przed weselem prowadził rozmowy z Parą Młodą i ustalał wszystkie szczegóły wesela, sprawdza salę i układa przy stołach winietki. Wszystko robione jest z najwyższą starannością, bowiem jeden mały błąd np. w ustawieniu winietki z imieniem Gościa w innym miejscu, niż zaplanowali to Państwo Młodzi, skutkować może zamieszaniem przy stole weselnym. 


 

wesele od kuchni przygotowanie sali weselnej
Zdjęcie: qubushotel.com



Nie mniej pracy mają kucharze. Przy weselu na 100 osób w kuchni jest 3 kucharzy i jedna pomoc kuchenna. Każda z osób ma przydzielone odpowiednie zadanie. Jedna zajmuje się przygotowaniem zimnej płyty, czyli sałatek, pater wędlin, serów itp. Druga odpowiedzialna jest za dania ciepłe, a trzecia za desery i owoce. Przygotowanie potraw dla 100 osób to duże wyzwanie np. sałatki robi się w misce o średnicy 0,5m., a rosół gotuje się w 50l garnku. Pracownicy kuchni również  pracują zmianowo, bowiem w dniu wesela przygotowania zaczynają się w sobotę już od 8:00 rano i kończą o tej samej godzinie dnia następnego. Zadbać trzeba o każdy szczegół m.in. o odpowiednią temperaturę podawanych potraw, o eleganckie przystrojenie dań, a nawet o to, by ilość makaronu podana na talerzu nie wystudziła rosołu.   

- Żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik oraz wszystkie prośby Pary Młodej zostały spełnione przygotowuję specjalną rozpiskę, w której określam dokładnie w jakich godzinach powinny zostać podane odpowiednie potrawy, jaki jest harmonogram całego wesela, kiedy ma wjechać tort, a kiedy przygotować kwiaty na czas podziękowań dla rodziców. W rozpisce znajduje się też pełne menu. Godzinę przed weselem organizowane jest ostatnie spotkanie robocze, w którym uczestniczą zarówno pracownicy kuchni jak i baru. Szef Kuchni doradza ile pater z mięsami, sałatkami itp. podać na dany stół. Kelnerzy ustalają, o której godzinie mają zgłosić się po kolejne „wydawki” menu itp. – wyjaśnia Anna Bączyk.

Dodatkowo w trakcie wesela obsługa spełnia również wszystkie życzenia Gości weselnych. Na bieżąco sprzątana jest sala i stoły weselne. Dokładane są napoje, kieliszki i talerze. Obsługa baru musi także odpowiednio sterować oświetleniem podczas wesela. Regularnie sprzątane są również łazienki. Do dyspozycji Gości jest też pracownik recepcji, który kieruje ich do odpowiednich pokojów. 

- Myślę, że dobra i pełna komunikacja między pracownikami całego hotelu jest niezbędna przy organizacji tak dużego przyjęcia. 17-letnie, sieciowe doświadczenie na rynku weselnym pozwoliło nam opracować najwyższe standardy obsługi i komunikacji. Dodatkowo profesjonalny i dobrze wyszkolony personel hotelu zadba o to, by przyjęcie weselne było zorganizowane na najwyższym poziomie i spełniło oczekiwania nie tylko Pary Młodej, ale również Gości weselnych – podsumowuje Anna Bączyk.   


 

Poprzedni artykułNastępny artykuł



Archiwum


MOTYW PRZEWODNI ŚLUBU I WESELA [ROZWIŃ ]

MIEJSCE NA WESELE [ROZWIŃ ]
DEKORACJE ŚLUBNE I KWIATY [ROZWIŃ ]

UPOMINKI DLA GOŚCI WESELNYCH [ROZWIŃ ]
SUKNIE ŚLUBNE I DODATKI [ROZWIŃ ]

OBRĄCZKI I BIŻUTERIA ŚLUBNA [ROZWIŃ ]

ZAPYTAJ KONSULTANTA ŚLUBNEGO [ROZWIŃ ]
CIEKAWY POMYSŁ NA... [ROZWIŃ ]
DZIECI NA WESELU [ROZWIŃ ]
ZAPROSZENIA ŚLUBNE I PAPETERIA [ROZWIŃ ]
ŚLUB I WESELE W PLENERZE [ROZWIŃ ]
ŚLUB W TEORII [ROZWIŃ ]
SESJA ŚLUBNA I FILM ŚLUBNY [ROZWIŃ ]
ŚLUBNE FORMALNOŚCI [ROZWIŃ ]
ATRAKCJE WESELNE [ROZWIŃ ]
MUZYKA NA ŚLUBIE I WESELU [ROZWIŃ ]
TORT WESELNY I INNE SŁODKOŚCI [ROZWIŃ ]
PREZENTY ŚLUBNE [ROZWIŃ ]
GARNITURY I INNE [ROZWIŃ ]
ALKOHOLE WESELNE [ROZWIŃ ]
INNE [ROZWIŃ ]
DIY [ROZWIŃ ]
ŚLUB I WESELE [ROZWIŃ ]
2012

grudzień

Trendy innowacyjne 2013 w zaproszeniach ślubnych

Wesele nad morzem – romantycznie w Dworku SPA Osada Wędrowca

Najnowsze trendy na wieczory panieńskie

Smoking – klasyka i ekstrawagancja

listopad

Wesele w zimie - dlaczego warto?

październik

Jak wybrać suknię ślubną? Czyli Agata wychodzi za mąż.

Coraz częściej Młode Pary natrafiają na dylemat...

Pierwszy Taniec - Tysiące białych motyli

Kim jest barista na weselu i jaka jest jego rola?

wrzesień

Na ślub zapraszamy tylko indywidualnie

Najlepsza, oryginalna lista prezentów ślubnych w sklepach Camptoir de Famille

sierpień

Konfetti, czyli wystrzałowa atrakcja na weselu

Kawowy motyw ślubny

Fotografia ślubna. Z czego wynika cena? cz.4

Fotografia ślubna. Z czego wynika cena? cz.3

Fotografia ślubna. Z czego wynika cena? cz.2

Fotografia ślubna. Z czego wynika cena? cz.1

Wyjątkowe prezenty dla nowożeńców

Podziękowania ślubne dla rodziców

Artystyczna fotografia ślubna - Jeff Kent Jose Villa - Wydawnictwo Galaktyka

czerwiec

Podziękowania dla rodziców

Ślubne stylizacje: Malowana Panna Młoda

maj

Ślub w Euro?

Ślubne dodatki, a ślubny bukiet

Na czym polega współpraca z fotografem w dniu ślubu?

kwiecien

Ślub w święta – świetny pomysł czy koszmar organizacyjny?

marzec

Przypinki ślubne...

luty

Wybór agencji ślubnej / konsultanta ślubnego od a do z

O co warto zapytać fotografa przed podpisaniem umowy?

Wiosenne śluby - wiosenna poligrafia

Notatnik Panny Młodej

Czy przy okazji ślubu warto skorzystać z usług zawodowego fotografa?

styczeń

Nie wiesz jak spędzić wieczór panieński?

2011

grudzień

Zaplanuj rozmieszczenie gości

Śluby świata - Niemcy

listopad

Piłka nożna motywem przewodnim wesela?

Ślubne strony internetowe

Coś zwariowanego dla zwariowanej Pary Młodej - Szalona Budka!

październik

Słodkie bufety

wrzesień

Prezenty dla rodziców

Cygańskie zwyczaje weselne

sierpień

Something borrowed – czyli co pożyczyć na ślub

Pomysły na weselne winietki

Ślub pod chupą

lipiec

Kwiatowe ciasteczka!

Księga gości - dlaczego i czemu nie?

Ślub za granicą

Zapłacimy za Twój ślub!

czerwiec

Figurki na tort weselny

Jak wybrać dobrego barmana?

maj

Zespoły coverowe - sceniczny look...

Gdzie znaleźć dobrego barmana?

Jakie animacje warto przygotować dla dzieci na wesele?

Ślub za granicą - za i przeciw

Oryginalne zaręczyny – pomysłów kilka część pierwsza

kwiecien

Wesele polskie vs wesele angielskie

Odjazdowe pomysły na sesję ślubną

Jak wybrać dj-a?

A czemu nie garden party?

Ślub poza murami USC – szykują się zmiany

Czy warto zatrudnić barmana na wesele?

Jak wygląda pokaz tandemowy?

Zespół weselny – z samplami czy bez?

O zespołach cz. II – zespoły tematyczne

Zanim zdecydujemy się na barmana….

marzec

Ślubny concierge

Zespół zespołowi nierówny – jak wybrać najlepszy?

Ślubny savoir-vivre

Urban wedding – między tradycją a nowoczesnością

Jak zorganizować ślub w plenerze? Teoria i praktyka

luty

Ślub humanistyczny i religijny

Konsultant ślubny po polsku

Wesele z barmanem?

Jaką ilość alkoholu należy zamówić na wesele?

Ile gram ciasta i tortu zamówić na wesele?

Kurs II - Ślubne zaproszenia krok po kroku

styczeń

Atrakcje na weselu – oby nie za dużo

Organizacja wesela w plenerze w praktyce

Księga gości - fajny pomysł uwiecznienia najważniejszego dnia w naszym życiu


WYDARZENIA [ROZWIŃ ]